Ορισμός ημερομηνίας των πανελληνίων εξετάσεων πιστοποίησης των ΙΕΚ

Ορισμός ημερομηνίας των πανελληνίων εξετάσεων πιστοποίησης των ΙΕΚ

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

 

Ο θεσμός των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) που υπάγονται στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) αποτελούν από την ίδρυσή τους αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, προσφέροντας επίσημη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στους σπουδαστές σε μια πληθώρα ειδικοτήτων.

Από την ίδρυση του ΟΕΕΚ και τη λειτουργία των σχολών ΙΕΚ κάθε χρόνο κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο πραγματοποιούνταν οι πανελλήνιες εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων των ΙΕΚ.

Ωστόσο, φέτος, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει προχωρήσει σε απαγόρευση σύστασης Κεντρικής Επιτροπής για τον προγραμματισμό και εκπόνηση των εξετάσεων, καθώς δεν έχει προχωρήσει σε αλλαγή της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΕΕΚ, κρατώντας σε ομηρία, αλλά και στο σκοτάδι περισσότερους από 5.000 σπουδαστές που τελείωσαν την φοίτησή τους στις σχολές των ΙΕΚ και έχουν πληρώσει τα εξέταστρα για να λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις πιστοποίησης, ώστε να λάβουν την πιστοποίηση των σπουδών τους και να μπορέσουν να αναζητήσουν εργασία στο αντικείμενο σπουδών τους.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, οι εξετάσεις αυτές, θα πραγματοποιηθούν κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο 2010. Παρ' όλα αυτά, τα ερωτηματικά, το άγχος, η αγωνία των σπουδαστών, εξακολουθούν να παραμένουν για το αν σίγουρα θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα αυτό οι εξετάσεις και βεβαίως γιατί αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες και καθιερωμένες για Νοέμβριο-Δεκέμβριο εξετάσεις τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

 -Για ποιους λόγους δεν προχωρά το αρμόδιο Υπουργείο στη σύσταση Κεντρικής Επιτροπής για τη διενέργεια των πανελληνίων εξετάσεων πιστοποίησης των αποφοίτων των ΙΕΚ σε όλη τη χώρα;

- Πότε προβλέπεται σίγουρα να πραγματοποιηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις πιστοποίησης της περιόδου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2009, για τις οποίες έχουν πληρώσει τα εξέταστρα περισσότεροι από 5.000 σπουδαστές των ΙΕΚ;

Απάντηση Υπουργείου